domingo, 30 de abril de 2017

L'hora de les conclusions

Arribats en aquest punt, cal fer una valoració de l'estat del projecte fins ara.

He de dir que el nostre grup funciona perfectament. Compartim les fonts d'informació, les comentem, ens comuniquem... BRAVI!

Des d'una certa distància es veu tot molt més clar. I de fet es gaudeix molt més. Ara puc observar el mapa conceptual i la veritat és la sincronia amb els textos és molt bona. Han calgut ( i encara caldràn) petits canvis que han aportat unitat.

La pregunta que ens hem de fer és: Una persona aliena podria copsar les idees plasmades en el projecte? Jo crec que la resposta és clarament SÍ. Això és senyal que la informació cercada ha estat processada de manera correcte i que tenim els conceptes integrats de manera que el redactat ha passat pel sedàs propi.

La veritat és que jo he descobert un món. Tot el que té a veure amb l'alfabetització informacional m'està apassionant, segurament per la meva vocació de mestre. Se m'ha despertat l'interés per aquest tema i s'està convertint en un repte de futur.

Per acabar, m'agradaria compartir aquest vídeo de Youtube. A més de parlar de manera gràfica sobre com elaborar unes bones conclusions, ens ensenya una eina per tal d'elaborar vídeos o presentacions animades. Molt recomanable!



Res més, només esperar el resultat de les conclusions per a poder seguir aprenent.

Salut,

Carles.


viernes, 28 de abril de 2017

Gestió d’expectatives

En aquesta entrada voldria parlar de la gestió d’expectatives. Habitualment en els projectes, és el client qui comenta els seus requeriments; i generalment, el proveïdor corresponent (o totes les persones o organitzacions implicades en oferir els producte o servei) s’adapten els requeriments del client.

Possiblement, el client quedarà més o menys satisfet en funció de l'expectativa que s’havia generat, segons els seus requeriments i resultat final del projecte.


Amb aquesta petita introducció de la gestió d’expectatives. Crec que es podria equiparar als Acords inicials. Considero que els acords inicials que vam fer tots els grups, és una bona manera de consensuar la forma de treballar i assolir el resultat esperat, ja sigui del client o de les mateixes persones involucrades en el projecte.

Quan en un projecte, no s’han acordat i consensuat totes les tasques i activitats, amb totes les persones involucrades en el projecte. Possiblement, la satisfacció del client, i inclús també les persones implicades en el projecte, no quedin satisfets amb el resultat final.

Per aquest motiu, crec que els Acords inicials són necessaris per satisfer les expectatives del client i de les persones involucrades en el projecte.

Fins la propera. 
Salutacions,


Mar Llop Portolés

miércoles, 26 de abril de 2017

La Bibliografia

En aquesta entrada al bloc, vull plasmar la importància de la citació de la bibliografia mentre elaborem el projecte.

Sovint, llegim i llegim i no tenim en compte les fonts que estem utilitzant.

Ja coneixem la importància de la correcte selecció de les fonts d'informació ja que hem treballat força sobre el tema però ara és hora de posar-ho en pràctica.

Al meu entendre, aquest és un punt important a l'hora de treballar en grup. La comunicació entre nosaltres ha de ser forta per tal que no sen's escapi cap font consultada i poder "justificar" davant la resta dels membres del grup la validesa i fiabilitat de la informació que hem seleccionat. De moment, considero que el nostre grup està fent bona feina en aquest aspecte.

He visualitzat el següent vídeo que ajuda a entendre la importància de la citació correcte de les fonts d'informació. Tal i com diu "no tinguis por de romandre a les espatlles dels grans".

Us deixo l'enllaç del vídeo.

Fins la propera,

Carles.


El mapa conceptual com a eina principal

En aquesta nova reflexió m'agradaria parlar de la meva visió sobre la utilització d'un mapa conceptual com a eina per a organitzar les idees.

He de reconèixer que la realització d'un mapa conceptual és complexa i requereix un bon domini de la bibliografia. Tanmateix, és una molt bona eina per a organitzar els conceptes claus i connectar-los entre ells per a donar sentit al projecte.

Pel que fa a la creació d'aquest, he vist que és difícil adaptar les idees que cadascú té al cap en relació a la organització dels termes, però alhora, el fet de treballar en línea aporta molta flexibilitat i facilita la integració de les idees. També facilita les relacions entre els conceptes que cadascú ha desenvolupat mentre llegia la bibliografia.

Durant els estudis de Mestre a la universitat, vaig haver d'elaborar molts mapes conceptuals però sempre "in situ". El fet de fer-ho a distància potser fa que et forcis a aclarir molt més els conceptes per tu mateix, abans de posar-te a treballar.

Evidentment prefereixo mil vegades qualsevol de les eines proposades pels companys en el fòrum que no pas elaborar-lo a mà. El suport digital afavoreix molt més la correcció i la organització dels termes!

En el nostre grup hem escollit l'eina Bubbl.us. Evidentment no tenia ni idea de què era però buscant i regirant al Youtube, he pogut començar a treballar.

Per això vaig visualitzar varis vídeos com el següent:

La pluja d'idees va ser clau juntament amb la organització dels termes entre tots els membres del grup.

Fins la propera,

Carles. 

martes, 25 de abril de 2017

Competitivitat Grupal

Companys com ja sabeu estic fent altres assignatures. Vull compartir amb vosaltres els coneixements que estic adquirint de l'assignatura "Iniciativa Emprenedora". Aquesta assignatura té l'objectiu d'estimular la creació de noves empreses que siguin capaces d'afrontar les situacions de canvis del mercat. Així, una empresa de nova creació ha de tenir en compte molts factors per tal de garantir la seva supervivència, la seva evolució i el seu posicionament.

Un dels factors claus en l'etapa inicial d'una empresa és l'obtenció d'una bona idea i a més a més la capacitat de l'empresa de transformar aquella idea en una idea de negoci. En altres paraules s'ha de tenir una idea competitiva. D'això un vull parlar de la competitivitat.

La competitivitat és quelcom difícil d'assolir però és més fàcil quan hi ha un equip de persones darrere tibant en la direcció correcte amb les eines adequades. Nosaltres hem treballat molt bé i hem utilitzat eines i hem estat en entorns totalment nous. Tot això ha estat possible gràcies a la nostra pluralitat i habilitats. Hem creat un debat enriquidor. Hem planificat i gestionat el temps correctament. Hem desenvolupat bones idees. Tot en conjunt ens ha fet competitius.

La nostra competitivitat és reflectida en l'ús de diverses eines web sense tenir cap mena de coneixement previ, la generació d'un volum gran d'informació en poc temps i hem establert vies de comunicació tot i que no ens coneixem físicament. Tot això són barreres superades i les bases de la bona feina feta. Som un grup competitiu.

Wladimir Albuja

lunes, 24 de abril de 2017

Belbin® i els 9 rols d'un equip de treball



L’objectiu del Blog era reflexionar sobre el procés de treball. En aquesta ocasió m’agradaria reflexionar sobre els rols que haurien d’aparèixer a un treball en equip. 

En concret parlaré sobre el model de Belbin® i els 9 rols que hauríem de trobar en un equip de treball per tal que funcioni d’una forma adequada. Fent cerca per la xarxa, ho he descobert i m’ha semblat interessant.

El model parla sobre aquells talents ocults, no presents al Currículum Vitae, però molt necessaris al moment del treball. Per exemple la creativitat, la disciplina, la crítica... 

Segons els experts en la matèria tots tenim 2-3 tipus de comportament en els quals ens sentim còmodes i alguns altres amb els quals no ens identifiquem (no confondre en un test de personalitat).

Ens parla de 3 rols principals que a la vegada es subdivideixen:
·         Rol Mental (Especialista, Monitor-evaluador, Cerbell)
·         Rol Social (Coordinador, Investigador de recursos, Cohesionador)
·         Rol Acció (Impulsor, Implementador, Finalitzador).



Tots els Rols són igual de importants i necessaris per a l’èxit del projecte. I per tal que aquest arribi a “bon port”, seria necessari la presència de tots.

M’ha agradat fer aquesta entrada, no per categoritzar ni per definir als membres de l’equip, donat que no és la meva feina i molt menys un Blog com aquest el lloc on fer valoracions ni personals ni categòriques sobre ningú.  

No obstant m’ha semblat interessant la idea de compartir-ho en vosaltres, per tal que ens serveixi com a eina de reflexió interna. Per saber on ens situem nosaltres mateixos com a individus i dins del grup. 

De la mateixa forma ens pot ajudar a entendre les nostres reaccions envers determinades accions que es presenten dins del treball en equip.

Espero que us agradi i us pugui ser útil en un futur!!

Irene Borràs

miércoles, 19 de abril de 2017

Actituds: Resistència al canvi

Com que en les meves primeres dues entrades en aquest blog, he comentat aspectes sobre l’Anàlisi DAFO (Debilitat – Amenaces – Fortaleses – Oportunitat). Concretament, les fortaleses i les debilitats. En aquesta ocasió, per variar la temàtica, voldria comentar les actituds.

A l’inici de l’assignatura, ja va haver un debat sobre les actituds. En aquest cas, m’agradaria comentar un aspecte a tenir en compte, que és la resistència al canvi.

Per exemple, segurament hi ha persones que no creuen que es puguin realitzar reunions, o portar  a bon terme els projectes, treballant tot un equip a distància de forma virtual i asíncrona.

Possiblement, aquestes persones, ho creuen així, perquè mai han pogut desenvolupar un projecte de forma asíncrona (com ho estem fent nosaltres). El fet de no haver-ho experimentat, fa que algunes persones siguin reticents als canvis. Tot i que aquests canvis puguin aportar una gran millora; degut a la incertesa que provoca, o al convenciment de que no sortirà bé el projecte, o també per l’hàbit i el costum de realitzar les accions amb els mateixos procediments com s’han fet sempre. Pensen que aquesta forma de treballar no funcionarà.

Per aquest motiu, crec una actitud positiva, que pot ajudar a assolir els objectius, és no tenir por als canvis. Perquè segurament, aquests canvis comportaran una millora; i en el cas de que no aporti una millora, sempre es pot tornar a realitzar les accions com s’havien fet habitualment.

Salutacions,


Mar Llop Portolés

Descobrint noves eines




Com ja han comentat altres companys d’assignatura, em sembla súper enriquidor la sensació que tinc d’estar descobrint contínuament eines noves.

Ara arribo de vacances i em trobo treballant un Mapa Conceptual i utilitzant una nova eina el Bubbl.us completament desconeguda per a mi.

La veritat que quan vaig veure que un company d’assignatura creava un document i em parlava de conceptes, connectors,... em sonava tot a “xino”...

Per tant he necessitat fer una cerca al You Tube a veure si podia trobar un tutorial enriquidor que m’orientés una mica en aquest nou concepte.

Us adjunto el vídeo per si us pot ser útil també a vosaltres.




La veritat; que si bé al nostre equip encara tenim feina per fer, tinc la sensació que serà  una eina molt útil. Doncs a partir d’una pregunta clau, ens ajuda a contestar-la amb conceptes, connectors i paraules/frases enllaç. Tot d’una forma jerarquitzada i fent-nos una idea molt visual.

En concret el Bubbl.us, crec que és una bona eina i més quan treballem a distància en diferents persones responen a una pregunta i aportant diferents conceptes.

Continuem aprenent!!
Irene Borràs

miércoles, 12 de abril de 2017

Amazon i les dates entrega.



Aquesta entrada la volia “dedicar” als productes Amazon que demano per Internet i m’arriben per art de màgia abans de la data prevista d’entrega!!! Evidentment el primer cop,  no m’ho podia creure. Vaig pensar que es tractava d’una equivocació. Però, no, no,  no era una equivocació. Una vegada després d’una altra les dates d’entrega s’han complit i això fa honor a la companyia.  Suposo que jo com tants d’altres clients caiem a les seves xarxes perquè sabem que podem confiar amb aquest punt, fins i tot quan el producte arriba de la Conchinchin. 

No es fàcil complir dates d’ entrega, implica un anàlisis exhaustiu de tots els factors que intervenen. Però si l’anàlisi està ben fet el resultat és excel·lent i en aquest cas el client acaba satisfet.

Fent un símil amb les compres, i coincidint en quasi la data de finalització de la PAC 2, volia aprofitar per dedicar aquest post, ara si als veritables protagonistes: els meus companys d’equip. Volia reconèixer l’esforç que sé que han fet per poder complir les dates entrega  tant en lo referent a les pautades per l’assignatura, com aquelles que hem anat pactant nosaltres. Treient cadascú el temps d’on ha pogut... Per tant felicitats nois!!!

Per tirar endavant un Projecte de la índole que sigue cal ser seriosos amb el compliment de les dates d’entrega i els meus companys ho han demostrat de sobres.

Moltes gràcies i fins la propera.
Irene Borràs

La importància d'una valoració externa

Hola a tots, Després d'acabar els nostres projectes, ens ha tocat revisar projectes dels altres companys. Tots hem rebut crítiques, en...